Dykare på havsbotten bland ålgräs.

Såhär följer du upp åtgärderna

Alla huvudaktörer som åtagit sig åtgärder i åtgärdsprogrammet för miljömålen lämnar varje år in en uppföljning som beskriver hur genomförandet av arbetet går. Uppföljningen görs i ett system som kallas Åtgärdswebben. Uppföljningen samordnas av Länsstyrelsen.

Syftet med uppföljningen är att sti¬mulera, motivera och kommunicera det åtgärdsarbete som görs i länet. Underlaget används även i den årliga regionala uppföljningen av miljömålen.

GHPE-modellen

Åtgärdswebben använder den så kallade GHPE-modellen för uppföljning vilket är anledningen till att den även används här. Enligt GHPE-modellen klassas genomförandegraden av åtgärder i en 4-gradig skala enligt följande:

G = Genomförd helt eller i huvudsak genomfört, eller pågår kontinuerligt
H = Genomförd till hälften eller mer
P = Påbörjad men ännu inte gjord till hälften
E = Inte påbörjad

I Detaljerat underlag om åtgärderna hittar du vilka uppföljningskriterier som gäller för respektive åtgärd.

Åtgärdswebben

Åtgärdswebben är ett länsstyrelsegemensamt IT-system som används för att hantera information kopplat till olika åtgärdsprogram. Syftet med Åtgärdswebben är att underlätta uppföljning av åtgärder.

Det är även ett bra sätt att samla och synliggöra information kopplat till åtgärdsprogram.

Länkar till Åtgärdswebben

Det finns olika ingångar till Åtgärdswebben beroende på vilken användare man är:

Allmänhet

Anställda på Länsstyrelsen

Åtagande aktörer*

*För att få tillgång till Åtgärdswebben via dessa adresser behöver du först läggas till som användare i systemet. Kontakta Helena Sandmer enligt uppgifterna nedan ifall du vill läggas till som användare.

Guide för hur du tar fram uppföljning från Åtgärdswebben

När du lämnat in uppföljning för din organisations åtgärder i Åtgärdswebben, kan du söka fram denna och få ett utdrag i PDF eller Excel från Åtgärdswebben. Du kan också söka fram uppföljning som lämnats in av andra aktörer, eller se uppföljning för vissa specifika åtgärder som du är intresserad av. Förutom den senast inlagda uppföljningen kan du också söka fram information från tidigare år. Nedan finns guider som visar hur du går tillväga. På sidan Uppföljning av åtgärder och klimatlöften finns även en karta där du kan se samtliga kommuners uppföljning

Guide för kommuner och externa aktörer

Guide för Länsstyrelsen

Guide för Skogsstyrelsen och Västra Götalandsregionen

Kontakt
Helena Sandmer
010-224 45 48