Dykare på havsbotten bland ålgräs.

Hur följer vi upp åtgärderna?

Genomförandet av åtgärderna kommer att följas upp årligen, i ett system som kallas Åtgärdswebben. Uppföljningen innebär att alla huvudaktörer som åtagit sig åtgärder i programmet lämnar in en uppföljning av hur det går med åtgärden i Åtgärdswebben. Uppföljningen samordnas av Länsstyrelsen.

Syftet med uppföljningen är att sti­mulera, motivera och kommunicera det som görs i länet. Underlaget används även i den årliga regionala bedömningen av miljömålen. I Detaljerat underlag om åtgärderna hittar du vilka uppföljningskriterier som gäller för respektive åtgärd.

Åtgärdswebben och GHPE-modellen

Åtgärdswebben använder den så kallade GHPE-modellen för uppföljning vilket är anledningen till att den även används här. Enligt GHPE-modellen klassas genomförandegraden av åtgärder i en 4-gradig skala enligt följande:

G = Genomförd helt eller i huvudsak genomfört, eller pågår kontinuerligt
H = Genomförd till hälften eller mer
P = Påbörjad men ännu inte gjord till hälften
E = Inte påbörjad

Det finns också möjlighet att till exempel lägga till frågan om motivet till genomförandegraden och varför åtgärden genomförts respektive inte genomförts.

Uppföljning våren 2023 (för 2022)

Den första uppföljningen av åtgärdsprogrammet genomförs fram till 24 februari 2023. Syftet med denna ”test-uppföljning” är att alla ska få testa så allt funkar i Åtgärdswebben och prova på att lämna uppföljning.

Här hittar du instruktioner för hur uppföljning görs i Åtgärdswebben för olika aktörer.

Instruktion för kommuner

Instruktion för övriga aktörer (räddningstjänster, luftvårdsförbund)

Instruktion för Länsstyrelsen

Instruktion för Skogsstyrelsen och Västra Götalandsregionen

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.